Per "Rock" – swingdans

Jitterbug

DEN KORTE VERSION:

En pardans der starter i slutningen af 1930´erne, og den havde sin storhedstid i Danmark i 1950´erne. Jitterbug blev udført med og uden kast.

DEN LIDT LÆNGERE:

Jitterbug er et spøjst udtryk, da det startede som et udtryk for blandt andet en fuld musiker, og udtrykket “Jitterbug” blev også brugt om den sorte stilklædte mænd i Harlem, New York og havde intet at gøre med en dans som så. En Jitterbugger var ligeledes personen, der udførte swingdansen Lindy Hop.

Omkring januar 1938, der danser en masse unge til den berømte Benny Goodman koncert i Carnegie Hall, og man ser de unge gå amok i Lindy Hop dans på scenen, og Shag-dans ud i gangene. Dagen efter skriver en avis ”The Youngsters Were Jitterbuggin´ In The Aisle”, og Lindy Hop som Shag får nyt navn og bliver ligeså kaldt for ”Jitterbug-dans”.

Da dansen når til Europa i slutningen af 30´erne, starten af 40´erne, der kalder man dansen, mere eller mindre, for konsekvent JITTERBUG.

1948, Dansetten åbner i Tivoli og ”jitterbuggernes” højborg er skabt. Jitterbug danses til jazz og swing helt frem til ca 1956, hvor man begynder at danse Jitterbug til den nye dille ROCK AND ROLL. Fra at tonerne lød som ”In The Mood”, ”Four Brothers” og ”Tivoli Boogie Woogie”, blev de toneangivende melodier nu ”Rock Around The Clock” og ”Tutti Frutti”.

Jitterbuggen blev afviklet op igennem 60´erne og fik en tilbagekomst i 1970´erne, hvor den så noget anderledes ud med meget høje benspjæt.

I dag er Jitterbuggen lidt gået i glemmebogen, hvilket er synd, men hvis der ikke er nogen til at holde den i live så bliver konsekvensen at en dans uddør.

Til slut skal det siges, at den Jitterbug, som man dansede tilbage i tiden (1930erne – 1950erne), den var meget identisk med Lindy Hop. Ikke alle Jitterbug generationer har mulighed for at danse med hinanden, da grundtrinene ikke er identiske. Skulle du møde en generation, der startede med Jitterbug i 70´erne / 80´erne, så vil deres Jitterbug-dans være helt anderledes end den, deres forældre dansede.

Kati og jeg tilbyder at komme ud og lave opvisning og undervisning med den autentiske jitterbug stil fra 1940erne – 1950erne.

Få alle nyhederne!
Kontakt Per for et godt tilbud! M: 28 56 21 14 E: rock.per@gmail.com
Send